Zonder gezonde organisatiecultuur geen sterk employer brand

Iedereen is op zoek naar personeel. Daarom investeren bedrijven volop in het aantrekken van nieuw talent. Hierbij vergeten ze één ding: hun eigen organisatie. Een gemiste kans, want een gezonde organisatiecultuur vormt de basis van een sterk employer brand, waar mensen graag willen en blijven werken.

Personeel is een van de meest schaarse assets van deze tijd. Overal worden mensen gezocht en geworven. Werkgevers buitelen over elkaar heen om zich te presenteren als best place to work. De ene campagne is nog vetter dan de andere; de meest flitsende ‘werken bij’-websites komen voorbij.

Employer branding wordt steeds serieuzer genomen. Men ziet de noodzaak in van een sterk werkgeversmerk en slimme arbeidsmarktcommunicatie. Een ontwikkeling die ik enthousiast aanmoedig. Niet alleen omdat het ervoor zorgt dat employer branding zich als vak verder ontwikkelt, maar ook omdat er voor mij werk aan de winkel is.

Employer branding is meer dan een sausje

Hoe mooi en inspirerend de verhalen in je campagne en op je website ook zijn, zonder gezonde organisatiecultuur zijn ze weinig waard. Zie het als een mooie auto die er aan de buitenkant jaloersmakend mooi uitziet. Totdat je de motorkap open doet, en alle kabels en draden in de war lijken te zitten. Dan blijkt de organisatiecultuur toch niet zo goed aan te sluiten bij het inspirerende verhaal dat naar buiten toe verteld wordt.

De afgelopen zeven jaar heb ik onder heel veel motorkappen mogen kijken. Soms was het een keurig georganiseerd geheel van draden en kabels, maar soms trof ik totale chaos of rook het niet helemaal fris. Na al die jaren weet ik dat het dan heel weinig (lees: geen) zin heeft om een externe employer branding-strategie uit te stippelen. Die gaat namelijk nooit het gewenste resultaat hebben als we niet eerst aan de binnenkant gaan sleutelen. Employer branding is namelijk meer dan alleen een sausje dat je ergens overheen gooit.

Het is daarom erg belangrijk dat de directie vanaf het begin van een employer branding traject aan boord is. Want tijdens zo’n traject wil je openlijk kunnen praten over de slechte bedrading of rare lucht onder de motorkap. Dan is het belangrijk dat je observaties en aanbevelingen ook worden opgepakt.

Hugo Strategy - relatie tussen employer branding en organisatiecultuur.
Relatie tussen employer branding en organisatiecultuur. Bron: Oddwork 2022.

Een gezonde organisatiecultuur

Succesvolle employer branding valt of staat dus met een gezonde organisatiecultuur. Hoe ziet zo’n cultuur er dan precies uit? Ik noem een aantal belangrijke voorwaarden:
  • Er is sprake van een veilige werkomgeving, waarin iedereen zichzelf kan zijn en zich uit kan spreken. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar dat is het in de praktijk lang niet altijd. Ik kom regelmatig medewerkers tegen die bang zijn fouten te maken en het liefst met een grote boog om hun manager heen lopen.
  • Leiders geven het goede voorbeeld. Om er maar een cliché managementterm in te gooien: they lead by example. Ze durven zich kwetsbaar op te stellen, vragen indien nodig om hulp en luisteren goed naar anderen.
  • Er is veel aandacht voor kennisontwikkeling en groei. Mensen willen werken bij organisaties die in hun ontwikkeling investeren.Een klassieke win-win: nieuwe kennis en skills opdoen is niet alleen belangrijk voor de medewerkers, maar ook voor de toekomst van de organisatie. Recent onderzoek laat zien dat beperkte ontwikkelings- en opleidingsmogelijkheden de op één na belangrijkste reden is om hun baan op te zeggen. De belangrijkste reden? Een niet-passende organisatiecultuur.
  • Persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling staan centraal in de organisatie. Naast een focus op kennisontwikkeling is er ook veel aandacht voor persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling. Hiermee ontwikkelen organisaties een ‘winning culture’, de basis voor een sterk werkgeversmerk. Het trainen van teams en managers wordt binnen employer branding trajecten dan ook steeds belangrijker.

Er zijn natuurlijk nog andere factoren die een rol spelen, maar in de kern kunnen we stellen dat als aan bovenstaande voorwaarden voldaan is, er een heel stevig fundament ligt voor een ijzersterke organisatiecultuur.

Mensen maken je organisatie

Werkgevers staan anno nu voor een grote uitdaging: hoe trekken we goede mensen aan en hoe houden we ze binnen? Een rijkelijk salaris is allang niet meer het antwoord. Royaal in ze investeren, is dat wel. Hoe? Door ervoor te zorgen dat ze zich thuis voelen in een sterke, inspirerende organisatiecultuur.

Ze zeggen altijd dat een goed product zichzelf verkoopt. Daar geloof ik heilig in. Ook een goede werkgever verkoopt zichzelf. Een florerende organisatiecultuur, met blije en trotse medewerkers die zichzelf ontwikkelen, wordt vanzelf een sterk werkgeversmerk. Je collega’s zijn je beste ambassadeurs en goed nieuws verspreidt zich snel. Maak dan vooral die flitsende ‘werken bij’-website en draai die vette campagne. Als het onder de motorkap allemaal goed zit, wil iedereen graag in je auto rijden.

Hugo Strategy