Focus op ontwikkeling en doorgroeimogelijkheden
10.000 cv’s per maand
Toen Sophie in 2007 bij Lidl haar traineeship begon, was het een opvallende keuze. De supermarktdiscounter sprak toen als werkgever nog niet tot de verbeelding. Dat merkte Sophie ook aan de reacties van haar omgeving toen ze vertelde dat ze bij Lidl ging werken. Er is sindsdien enorm veel veranderd. Tegenwoordig ontvangt Lidl in Nederland tienduizend cv’s per maand en staat het bedrijf bovenaan in de lijstjes als het gaat om management traineeships.
Wat maakt Lidl zo’n goede werkgever?
Allereerst is de interne trots bij Lidl erg groot. Iedereen is trots op het werk dat men dagelijks levert, op het feit dat Lidl al 8 keer is verkozen tot supermarkt met het beste groente en fruit. Alles draait uiteindelijk om de winkelvloer, daar moet het gebeuren. Ga je aan de slag bij Lidl, in welke functie dan ook, dan start je in de eerste weken zelf ook op de winkelvloer om dat te ervaren. Die aanpak zorgt ervoor dat iedereen enorm betrokken is bij het eindresultaat: een tevreden klant.
Direct veel verantwoordelijkheden
Werken bij een supermarkt geeft een enorme dynamiek. Er gebeurt continu van alles en je raakt er nooit uitgeleerd. Daar komt bij dat je bij Lidl breed wordt ingezet en direct veel verantwoordelijkheden krijgt, wat het werk erg veelzijdig maakt.
Lidl staat als werkgever bekend om de goede doorgroeimogelijkheden. Hierdoor blijven mensen lang bij de organisatie en kan iedereen zich goed ontwikkelen. Sophie is hier zelf het beste voorbeeld van. Ze begon hier na haar studie aan een management traineeship en is nu na 13 jaar HR-directeur, na veel verschillende functies te hebben gehad. Met 36 jaar zit Sophie nu in de Nederlandse directie en dat is vrij uitzonderlijk in de mark. Dat kan bij Lidl, door de focus op ontwikkeling en groeimogelijkheden. Sophie’s persoonlijke verhaal is dan ook tekenend voor de cultuur bij Lidl.
“Als je een fit hebt met het bedrijf, kun je de skills ook wel leren.”
Negentig procent van de functies binnen hoger management wordt gevuld door interne doorstromers en dat is uniek voor de sector. Bij Lidl selecteren ze op cultuur en als je een fit hebt met het bedrijf, kun je in verschillende functies doorleren en zo breed worden ingezet.
Lidl investeert enorm veel in haar medewerkers. Naast de grote opleidingsprogramma’s die het bedrijf aanbiedt, biedt het ook van alles aan op persoonlijk vlak. Van cultuurbonnen tot aan budgetcoaches. Iedereen kan psychologische hulp krijgen en elke medewerker kan in een stoppen-met-roken-programma. Dit geldt voor alle 19.000 mensen die in Nederland bij Lidl werken, van de winkelvloer tot aan de distributiecentra en het hoofdkantoor.
HR-programma’s dragen aantoonbaar bij aan de bedrijfsresultaten
Sophie ziet ook dat het rendeert, als je in je mensen investeert. Medewerkers zijn productiever, blijven langer in dienst en zijn minder vaak ziek. Zo dragen HR-programma’s aantoonbaar bij aan de bedrijfsresultaten en dat is erg belangrijk. Dit is volgens Sophie precies hoe HR zou moeten werken. Projecten opstarten vanuit businessdoelstellingen, resultaten boeken en vervolgens laten zien dat het werkt.
Ze ziet dat HR-afdelingen in veel organisaties te terughoudend zijn en dat ze te weinig initiatief durven te nemen. Wil een organisatie succesvol zijn, dan moet HR volgens Sophie vertegenwoordigd zijn in de directie. Want juist een sterk personeelsbeleid zorgt voor een bloeiende organisatie. Bij de aanstelling van Sophie als HR-directeur, kreeg ze dan ook haar zin door vanuit deze rol ook een plek te krijgen in de directie. Ze heeft HR hiermee ook meer business sense gegeven.
Sinds haar komst zijn medewerkersonderzoeken structureler ingezet en wordt employee engagement nauwkeurig gemeten. Op deze manier kregen ze beter grip op wat speelde en waar ruimte was voor verbetering. Met de successen die Sophie in de afgelopen 3 jaar heeft bereikt met haar team, laat ze zien dat een sterk en strategisch HR-beleid loont. Voor de mensen, de cultuur en uiteindelijk voor de business. Een win-win dus.